杭州浦乐幼儿园杨家墩分园

Hangzhou Pule Kindergarten Yangjiadun Branch

 

 

幼儿园位于杭州市滨江区,总建筑面积约7800㎡。滨江区作为一个拥有包括阿里巴巴等众多高新科技产业的地区,其实力在杭州各区的排名中日益增强,近年来对于教育设施的标准也不断攀升。在这样一个享受着科技进步所带来的红利、发展势头正盛的新兴城市片区,如何体现教育建筑的当代感,是建筑师要回答的第一个问题。最终,建筑师试图在有限的工期与造价条件下,以模块化构思结合快速建造方式来完成一座“吸引人”的幼儿建筑。

 

The kindergarten is located in Binjiang District, Hangzhou, covering a total area of nearly 7,800 square meters. As an area with numerous high-tech industries like Alibaba, the rising ranking of Binjiang District among all districts in Hangzhou is accompanied by the demanding standards for educational facilities in recent years. In an emerging and flourishing urban area that benefits from science and technological progress, the key challenge facing the architects was how to embody the contemporary sense of educational facility. Finally, given the tight schedule and limited costs, the architects managed to construct an "attractive" kindergarten architecture through a modular concept combined with rapid construction.

 

项目鸟瞰 Aerial View of the Project

 

项目位于一块条件非常苛刻的场地内,根据浙江省《普通幼儿园建设标准B33/1040-2007》,项目的总用地面积、班均用地面积仅为标准值下限的78%;同时,用地周围高层建筑环绕,日照条件并不乐观,菱形的用地形状与正南方向存在60°的夹角,如利用传统的正交网格布局,采光朝向、日照时间和用地效率无法同时达到理想状态。

 

The project was located in a very demanding site. According to the Standards for Construction of General Kindergarten B33/1040-2007 released by Zhejiang Province, the total land area of the project and average area of its classrooms are only 78% of the lower limit of the standard value respectively. Since it is surrounded by high-rise buildings, its sunshine condition is not that good. There is an angle of 60° between the diamond-shaped building land and due south. If it adopted the traditional orthogonal grid layout, the lighting direction, the sunshine duration and the land use efficiency couldn't be ideal at the same time.

 

六边形类蜂巢元素  Hexagonal Honeycomb-like Elements

 

基于此,“六边形”母题成为一种解题思路——这种形状是自然界最常见的形态,具有“完全充填”和“最具效率”的双重优势。六边形类蜂巢的组合顺应场地的斜角,能够最大程度获取采光,兼顾良好朝向、日照时数与场地的贴合率等多项需求。

 

In view of this, the "hexagonal" motif became a way to solve problems, as it is the most common shape in nature and has the dual advantages of "complete filling" and "highest efficiency". The combination of hexagonal honeycombs conforms to the oblique angle of the site to introduce lighting to the maximum extent. What’s more, it also takes into account several requirements like favourable orientation, sunshine duration and site fitting rate.

 

幼儿园内景 Interior of Kindergarten

 

六边形母题带来很多非直角空间,这些空间正符合幼儿乐于探索和嬉戏的天性。为进一步打破单调的走廊模式,一条曲曲折折的“活动带”作为骨架应运而生,联系着各个空间单元,“活动带”上布局了大量不同尺度不同形状不同私密性的交往空间,鼓励幼儿探索和交流。

 

The hexagonal motif created a lot of non-right-angle spaces, thus fitting into the nature of children who are fond of exploring and playing. In order to further break the monotony of the corridor design, a zigzag "activity zone" emerged as the skeleton of building, which connects spatial units and provides a large number of communication spaces of different sizes, shapes and privacy, aiming at encouraging children to explore and communicate with others.

 

天台活动空间 Activity Space on Rooftop

 

楼梯拐角活动空间 Activity Space in Stair Corner 

 

室内公共活动区域 Indoor Public Activity Space

 

另一方面,为保证幼儿在局促场地中的户外活动,建筑师试图从三维上进行空间的拓展。建筑体量沿着城市道路层层退台,形成一系列不同标高的屋顶露台,开放给学生作为底层活动空间的延伸。

 

On the other hand, the architects managed to expand the space in three dimensions, to ensure the outdoor activities for children in cramped space. The building volume set back along the city roads to form rooftop terraces with different elevations, which are open to students as an extension of the ground-floor activity space.

 

立面效果 Effect of Facade

 

墙体外饰面 Exterior Surface 

 

在装配率的要求下,项目试图通过引入当下城市建筑中的新材料、新技术,回应“科技产业集聚地”的区域背景。外饰面层在传统砌体窗墙体系基础上使用了白色波纹彩钢板。

 

Under the requirement of assembly rate, the project attempted to respond to the regional background of the "Science and Technology Industry Cluster" by introducing new materials and technologies from the latest urban architecture. The finish coat of exterior facing used white corrugated color steel plate on the basis of traditional masonry window and wall system.

 

六边形蜂窝元素在室内的应用 Application of Hexagonal Honeycomb Elements Indoors

 

在国内的建筑实践语境中,彩钢板因造价低廉、便于施工而与工业厂房相关联,鲜少有人在幼儿建筑中加以运用;然而事实上,彩钢板在耐久性、防水性、整体性等方面有其独到优势,其特殊的细腻质感结合暖色调的搭配,给人以清新自然的视觉感受,恰恰契合幼儿教育空间的氛围需求。

 

In the context of China's construction practice, color steel plates are usually adopted in industrial plants for their low costs and convenience for construction, and few architects use them in Kindergartens. In fact, color steel plates have unique advantages such as durability, waterproofness and integrality. Its unique and delicate texture combined with the matching of warm tone brings people a fresh and natural visual experience, which exactly meets the requirements of the children's educational space.

 

入口雨蓬 Entrance Canopy

 

入口雨棚以竹钢材料搭建而成,六边形的伞状结构帮助塑造出整座建筑极为鲜明的标识性。竹钢是一种采用纯天然慈竹经酚醛树脂热压胶合而成,具有高强度、低碳环保、高耐候性、阻燃、使用寿命长等特点的新型材料,将其作为钢结构外的面层部分,即保护结构本身,又传递出自然的意象。

 

The entrance canopy is made of wooden bamboo, and its hexagonal umbrella-like structure shapes the distinctive identity of the building. Wooden bamboo is a new material that is made of natural sinocalamus affinis hot-press glued with phenolic resin, featuring high strength, low carbon, environmental friendliness, high weatherability, flame retardancy and long life. The using of it in the surfacing of steel not only protects the structure itself, but also conveys a natural image.

 

 

地上主体结构采用多层钢结构框架体系,工厂预加工的方式使得湿作业大大减少。最终,建筑师通过巧妙的空间及建造策略,在较为苛刻的条件下以较为集约的造价实现了一座令人耳目一新的幼儿建筑。

 

The major structure aboveground adopted the multi-layer steel frame system, and the pre-processing in the factory substantially reduced wet construction. Finally, with relatively limited construction costs and demanding conditions, the architects created a refreshing kindergarten architecture through ingenious space application and construction strategies.

 

总平面 General Layout

 

一层 F1

1. Classroom;2. Activity Zone;3. Music and Sports Room;4. Office Area;5. Terrace

二层 F2

1. Classroom;2. Activity Zone;3. Music and Sports Room;4. Office Area;5. Terrace

三层 F3

1. Classroom;2. Activity Zone;3. Lobby;4. Office Area;5. Medical Room, Quarantine Area

四层 F4

1. Teachers’ Office

 

项目信息

Project Profile

 

建筑设计:goa大象设计

业主:杭州滨江区教育局

所在地点:浙江杭州市滨江区

建筑面积:7800㎡

设计/竣工:2017-2019

建筑摄影:goa大象设计

Architectural Design: GOA

Owner: Education Bureau of Binjiang District, Hangzhou

Location: Hangzhou, Zhejiang

Building Area: 7800 m2

Design/Completion: 2017-2019

Photography: GOA

分享到