时间的容器 | XAA詹涛工作室

East Bay – Frozen Time| Zhan Tao Studio of XAA 

 

当建筑褪尽了装饰,谁会成为空间的主角?

When the architecture is stripped of its decoration, who will become the protagonist of the space?

 

▲ 建筑外观 © 共生形态 Facade ©C&C DESIGN

 

项目位于广州市下辖区增城区朱村燕岗工业园,毗邻广汕公路,交通便利。其背靠珠江,面向狮岭。

 

Located in Yangang Industrial Park of Zhu Village, Zengcheng District, Guangzhou, China, the project boasts convenient transport, adjacent to Guangzhou-Shantou Road, back against Pearl River and facing Shiling Ridge. 

 

▲ 项目区位图 Project Site

 

项目面临的最大挑战,在于过境快速路的嘈杂与无序,对空间品质形成极大的干扰。已经在施工的两栋塔楼对项目也形成了体量的压迫和施工工序上的约束。

 

The biggest challenge of the project is the noise and disorder of the transit expressway which greatly interfere with the quality of the space. The two towers that have been under construction also post pressures on the project in terms of volume and constraints on its construction process. 

 

▲ 现场照片 Site Photos

▲ 选址分析 Siting Analysis

 

为此,我们采用了一系列视线与听觉管理的策略,将人的体验“安置”在一个专门营造的“场所”当中。

Therefore, we adopted a range of sight and hearing management strategies to let people experience in a specially constructed "place".

 

▲ 手稿 Sketches

 

根据场地的特征,采用了四片实墙、坡屋顶角度的控制,阻隔外界噪声干扰,在场地内部创造了新的场所的同时,将人的视线限定在特定的范围内。新增的墙与现有的建筑也将场地划分成四重院:前院,双内庭、后院。在墙与现有建筑之间形成的双内庭院,有效地将人的视线吸引和聚焦在庭院当中,从而达成视线管理的目标。

 

According to the characteristics of the site, four solid walls and the dedicated angle of the sloping roof are adopted to block the interference of external noise, and limit people’s sight to a specific zone while creating a new place in the site. The new walls and existing buildings also divide the site into four courtyards: the front yard, two indoor courtyards, and the back yard. The two courtyards can effectively attract people’s sight and attentions, so as to achieve the goal of sight management.

 

▲ 入口透视 © 共生形态 Entrance Perspective ©C&C DESIGN

 

入口,由建筑墙面与植物界定的前院,开门见山地呈现给宾客,轴线向内旋转的墙面与内倾斜的入口空间,展现了欢迎的姿态。

 

At the entrance, the front yard outlined by the building wall and the plants, is presented to the guests directly. The wall rotating inwards along the axis and the entrance space tilting inwards invite people in.

 

▲ 入口空间 © 共生形态 Entrance ©C&C DESIGN

 

中庭,有别于传统惯用曲径通幽的建造方式,整个庭院只有”一树、一装置、一长椅、一面水“,倾斜的屋顶将人的视线引导向宁静的水面。当光穿过玻璃,模糊了室内与庭院的边界,光之诗由此而生。

 

The atrium is different from the traditional mode of construction by simply showing “One Tree, One Node, One Bench and One Pool”. The sloping roofs guide people to look at the mirror-like waterscape. As the light passes through the glass, blurring the boundary between the indoor and courtyards, the light poem is born from it.

 

▲ 庭院景观 © 共生形态 Courtyard Landscape ©C&C DESIGN

 

连廊,漫步于中庭与内庭之间的连廊,连续的水平屋檐将人引导到内庭,延展了空间,展现着无限的进深。

 

Along the corridors between atrium and indoor courtyards, the continuous eaves guide people inside, extending in space and in infinite depth. 

 

▲ 连接中庭与内庭的连廊 © 共生形态 Corridors between atrium and indoor courtyards © C&C DESIGN

 

 

身体的体验,沉浸于由光谱写的诗性空间,摈弃了一切装饰的墙、屋檐与地面,让人忘记建筑的存在,当光撒向庭院,人成为了整个世界的中心,身体与空间成为了一体。

 

For the purpose of immersive experience, architects get rid of all the decorated walls, roofs and floors, to make people forget the existence of architecture and immerse in the poetic space composed by light. When light shines into the courtyard, people become center of the world, and the body and space become integral to each other. 

 

▲ 通透的玻璃幕墙 ©共生形态 See-through Glass Curtain Wall ©C&C DESIGN

 

当时间化作光,光就成了时间的灵魂。建筑,成为捕捉光的容器。

When time turns into light, light is the soul of time. The architectures become the medium of capturing light. 

 

▲光影捕捉 © 共生形态 Light Capture ©C&C DESIGN

▲总平面 Master Plan

 

项目概况 Overview

项目名称:东湾体验中心

建筑团队:XAA建筑事务所詹涛工作室

主创建筑师:詹涛

建筑设计团队:王梦宇、林希腾、林烁

工程地点:广东省广州市增城区

建筑面积:620㎡

设计时间:2018年11月

竣工时间:2019年09月

开发商:远洋、保利、招商

业主管理团队:远洋集团广佛公司设计研发部

业主项目负责:魏咬青

结构设计团队:广州瀚华建筑设计有限公司结构所

机电设计团队:广州瀚华建筑设计有限公司机电所

室内设计团队:广州共生形态工程设计有限公司

景观设计团队:博克斯林景观事务所

摄影团队:广州共生形态工程设计有限公司

Project: East Bay

Architects: Zhan Tao Studio of XAA  

Principal: Zhan Tao

Members: Wang Mengyu, Lin Xiteng, Lin Shuo

Location: Zengcheng District, Guangzhou, Guangdong

Area: 620㎡

Design Time: 11. 2018

Completion Time: 09. 2019

Developers: Sino-Ocean, Poly and China Merchants

Owners’ Management Team: R&D Dept. of Guangzhou-Foshan Branch of Sino-Ocean Group

Owners’ Project Manager: Wei Yaoqing

Structure: Guangzhou Hanhua Architects + Engineers Co., Ltd.

MEP: Guangzhou Hanhua Architects + Engineers Co., Ltd.

Interior: C&C DESIGN

Landscape: Box Studio

Photography: C&C DESIGN

分享到