浮院

Floating Courtyard

 

这是一个旧房改建的项目,原建筑是一个地上两层、地下一层的别墅,房屋附属的空地分布在建筑的四周。这个建筑与周围的别墅相比,唯一不同的是东侧的空地是一个70cm落差的缓坡,在这个普通的别墅区里,成为一个有趣的特质。

 

The project is transformed from an old house with two floors above the ground and one floor basement. Vacant space attached to the house is distributed around the building. The only difference between this villa and its neighbor buildings is that the vacant space on the east side is a gentle slope of 70 cm difference, which makes the project interesting in this villa area.

 

entrance 入口

 

entrance facing inside 主入口面向内院

 

courtyard 庭院

 

在设计之初,便以抽象的方式来定义这座建筑,希望做一个拥有无形生活边界的场所。让建筑中每个单元统一在新的空间场所中。生活的范围可以延伸至建筑所占有的全部角落。

 

由清水混凝土浇筑的围墙与平台合为一体,漂浮于地面之上,定义了新的空间。东侧的微坡与新空间之间形成了一条缝隙。就是这缝隙使院子的整个空间像是飘浮在空气之中,脱离了原有的环境,形成了全新境界。在其中植入不同树木和岩石,只有清澈的玻璃划分出室内与室外,脱离于地面的新空间,恍惚置身于社区之外。

 

The building was defined in an abstract way at the beginning of the design process. The idea is to create a place with invisible life boundary and to integrate each unit into a new space. Living area in this project can be extended to all corners.

 

The space is defined by the floating bare concrete wall, as well as the platform. A gap is formed between the slope and the new space. It is the gap that makes the entire space floating in the air, detached from the original environment and became a new realm. Different trees and rocks are placed in the space. Only the clear glass divides the interior from the exterior. 

 

sunken yard 下沉庭院

analysis 分析图

 

model 模型照片

 

ramp to rooftop 通往屋面的坡道

 

floating courtyard 漂浮的院子

 

新空间中设置了两个下沉的庭院,这不光是给地下室提供了自然和视觉的通透性,还为地上新的空间体提供了垂直方向空间的层次和变化,并形成了地上空间区域的界定,在地上这个扁平的新空间中,增加了空间的力量与厚重。这浮于地表的新空间25米边长的混凝土边墙全部浮在空中,在混凝土的物理重量之下,形成了空间特有的张力。院中地表向外部空间得到了延伸,与外界相连,使院子无限深远。生活其中,久坐或行走,总能获得一种空灵与力量叠加所带来的安宁与惬意,营造出特有的生活的诗意。

 

The new space that is detached from the ground seems to be outside the community. Two sunken courtyards provide nature and transparency. Besides, they bring varies of spatial levels into the architecture volume and define the space above the ground. Heaviness and strength is increased in this horizontal space. All the 25 meter-concrete side walls are floating in the air. It creates special tension because of the physical weight of concrete. The courtyard is extended to the outer space and connected with outside, which makes the courtyard far-reaching. One can always get peace and comfort from strength and emptiness while sitting and walking in it. A unique life poetry is created.

 

concrete corridor 混凝土连廊

 

top floor painting studio 顶层画室

 

tea room 茶室

 

staircase to painting studio 通往画室的楼梯

 

这是一个充满自由的新空间,半户外与露天庭院相互交织,创造了一个丰富的内部环境,光线时刻不停地变化。与城市空间恰恰相反,这里感受轻松,躲避城市的嘈杂,一种新的半户外景观在居家环境中被营造出来。它是为生活定制的新空间,通过丰富的层次感营造出一种新的生活方式。

 

This is a new space generates large amount of freeness. Semi-outdoor space and courtyards are interwoven with each other, creating a rich interior environment with constantly changing light. Contrary to the urban space, it is easy to acquire quietness and avoid the noise from the city. A new semi-outdoor landscape is created in the living context. The new space is designed for life. The  new lifestyle is generated through layers of spatial quality.

 

Site Plan 总图

1F 一层平面

 

2F 二层平面

B1 地下层平面

ROOF 屋面平面

1-1 section 1-1剖面

2-2 section 2-2剖面

3-3 section 3-3剖面

4-4 section 4-4剖面

 

 

基本信息

项目名称:浮院

设计单位 : TAOA陶磊建筑

官方网站 : http://www.i-taoa.com/

联系邮箱 : s@i-taoa.com

公司地址 : 北京

建成时间 : 2018

项目地址 : 北京市

主创建筑师 : 陶磊

建筑师邮箱 : s@i-taoa.com

摄影提供

摄影师 : 陶磊         

摄影师网站 : http://www.i-taoa.com/

摄影师邮箱 : s@i-taoa.com

其他参与者

设计团队:陶磊 陈真 康伯州 李京 张婧泓

结构:李仡团队

景观:TAOA陶磊建筑

室内:TAOA陶磊建筑

施工:盛长维团队

 

General Information

Project Name:Floationg Courtyard

Architecture Firm:TAOA陶磊建筑

Website:http://www.i-taoa.com/

Contact e-mail:s@i-taoa.com

Firm Location:Beijing

Completion Year:2018

Project location: Beijing, China

Lead Architects: Tao Lei

Lead Architects e-mail: s@i-taoa.com

Media Provider

Photo credits: Tao Lei          

Photographer’s website:http://www.i-taoa.com/

Photographer’s e-mail: s@i-taoa.com

Additional Credits

Design Team: Tao Lei, Chen Zhen, Kang Bozhou, Li Jing, Zhang Jinghong

Engineering: Team Li Yi

Landscape: TAOA陶磊建筑

Interior:TAOA陶磊建筑

Construction: Team Sheng Changwei

Etc..

分享到