北京宋庄咖啡厅/大观建筑设计

Beijing Songzhuang Cafe/DAGA Architects

 

北京宋庄咖啡厅于石榴中心沿街商业一隅,使用面积不足百平米,如何在有限的空间内提咖啡厅应有的功能,并保证使用者的舒适度成为了设计核心。

 

Beijing Songzhuang Cafe is located in a commercial corner along the street in the pomegranate center, with an area of less than 100 square meters. How to improve the function of the coffee shop in the limited space and ensure the comfort of users has become the most important thing of the design.

 

咖啡厅全景 General view of the Cafe

 

咖啡厅的整体设计尝试将不同的功能独立出来,并加以强调。入口处围合成一个半遮半掩的木质盒子,夜间透过暖色灯光引起路人的探索欲,步入门厅的过程可以透过一侧通透的展示格与休闲区产生视线交汇,通过门厅后整个咖啡厅的核心空间便豁然展现在眼前。展示区域集中在中心,成为整个咖啡厅的视线焦点。入口接待区设计将石质服务台和木质吧台联系为一体,形成了一个嵌入墙壁的木盒,强调整体的同时模糊了展示区和吧台区的界限。尽头卫生间作为一个独立的单元体被隐藏起来,并做暗门处理,使墙壁沿线的整体性得到保证。

 

The overall design of the coffee shop tries to separate and emphasize different functions. The entrance is surrounded by a semi-covered wooden box, which arouses the desire of passers-by to explore through warm lights at night, and the process of entering the reception area can produce a line of sight intersection with the leisure area through a transparent display grid on one side. After passing through the reception area, the center space of the whole coffee shop suddenly unfolds in front of people. The exhibition area is concentrated in the center and becomes the focus of the whole coffee shop. The entrance reception area is designed to connect the stone service desk and the wooden bar, forming a wooden box embedded in the wall, emphasizing the whole and blurring the boundaries between the display area and the bar area. The bathroom at the end is hidden as an independent unit and treated as a hidden door to ensure the integrity along the wall.

 

入口处围合的木质盒子 The entrance enclosed by a wooden box

 

咖啡吧台区 Coffee bar area

 

休闲座椅沿窗布置,与外界玻璃橱窗界面产生视觉交互;阅读区域在入口背侧,两侧设置半围合式书龛保证阅读的环境安静,地面的材质区分也突出了这一区域。展示区通过悬索悬挂着三个大小高度不一的碟形展示台,满足咖啡厅文化沙龙的展示需求,整个咖啡厅的艺术氛围提升,碟形展台本身也成为一种艺术装置融入整个空间。LED 屏幕镶嵌在入口一侧的背景墙内,依旧维持入口木盒的完整性,并可以在咖啡厅内举办小型活动或日常经营中使用。

 

The seating area is arranged along the window, which creates visual interaction with the external glass window interface; the reading area is placed on the back side of the entrance, and semi-enclosed books are placed on both sides to ensure a quiet reading environment, and the material distinction of the ground also highlights this area. Three dish-shaped display stands of different sizes and heights are suspended in the exhibition area to meet the display needs of the cultural salon of the coffee shop, the artistic atmosphere of the whole coffee shop is improved, and the disc-shaped booth itself has become an art installation integrated into the whole space. The LED screen is embedded in the background wall on the side of the entrance, which still maintains the integrity of the entrance wooden box and can be used in small activities or daily operations in the coffee shop.

 

阅读区位于入口背侧 Reading area is located at the back of the entrance

 

半围合的阅读区 Semi-enclosed reading area

 

中心展示区域 Central exhibition area

咖啡厅分析图 Diagram of the Cafe

 

咖啡厅平面图 Plan of the Cafe

 

项目信息

项目名称:北京宋庄咖啡厅

室内设计:DAGA Architects 大观建筑设计

设计团队:申江海,黄达,张怡璇,裘纯纯,陈阳

项目地址:北京宋庄石榴中心

建筑面积:约 98 ㎡

设计时间:2018 年 5 月
 

Project Information

Project name: Beijing Songzhuang Cafe

Interior design company: DAGA Architects

Design team: Shen Jianghai, Huang Da, Zhang Yixuan, Qiu Chunchun, Chen Yang

Project location: Pomegranate Center, Songzhuang,Beijing

Construction area: 98 ㎡

Designed Year:May 2018

分享到