临空之门,凝聚世界目光的虹桥门户

Kingboard Centre, a landmark portal to Hongqiao

 

北面视角 Kingboard Centre, View from north

 

上海虹桥商务区——上海西片区的发展重点、未来长三角CBD的中心、面向全球的国际商务区,如果说它是黄金区域,那么虹桥第五大道就是黄金中的黄金,它位于商务区最中间的核心轴线,到达虹桥交通枢纽只要5分钟,兼具交通、商业、景观多重优势。Aedas受业主委托在这条黄金轴线最重要的端头节点——建滔文化广场——打造一处多功能商务综合体。

 

Aedas was commissioned by the Kingboard Group to design a multi-functional commercial complex at Kingboard Culture Plaza, a key nod and starting point of the central axis of Shanghai Hongqiao Business Zone, a future CBD at the heart of Yangtzi River Delta. Anchored at the Fifth Avenue of Hongqiao, the site pride itself for its prime location, transportation network and waterfront scenery.

 

区位分析图

功能分区

 

设计思路概述 Design Overview

 

设计以大气沉稳又极富层次感与变化性的折线门字型打造了极为吸睛的标志性轮廓,并以空中商务中心以及可以俯瞰整个虹桥美景的360度屋顶花园一同将其高端商务特性展露无遗。综合体除商业与办公之外,集户外展演空间、下沉式餐饮广场、大平台亲水空间、沿河小径于一体,将公共空间最大化并充分挖掘河景优势,为市民提供景色宜人的休闲场所,以此辐射激活周边地块。

 

The design is a grand “Gate” in a staid yet dynamic form responding to the brief of a prestigious commercial complex. Panoramic view over the entire Hongqiao District is secured from the sky business centre and roof garden. Tapping advantages of the river views, the outdoor exhibition space, sunken dining plaza and a riverside promenade are set to maximize public engagement in the complex as a leisure destination and activate commercial value of surrounding areas.

 

南面视角 View from south

 

 

临空之门 Gate to Hongqiao

 

“宅以门户为冠带”,设计以临空之门为概念,用两个轮廓规整、体量厚重的主体塔楼展现大气沉稳之感,巧妙地通过主体塔楼的抬升交错,将形态单一的建筑变为兼具丰富层次感与变化性的标志性折线门字型轮廓,与周边建筑区别开来。中央开口既回应了轴线的贯通感,又以“迎往来四方之客”之义暗合园区门户工程的概念。

 

Derived from the metaphoric imagery of a “Gate to Hongqiao”, the iconic form comprises two office towers linked by multiple interweaving platforms at upper and lower floors. Shifting from South-East to North-West sides of the towers, the diagonal platforms address constraints of the irregular plot and add a sense of changeability to the clean and monolithic building outline. A central opening under the link bridge represents the extensive reach of the central axis and completes a welcoming gesture of gateway entry to visitors from all over the world.

 

临空之门及水中倒影 Gate of Linkong with reflection on water 

 

沉稳大气富有变化的建筑轮廓  A staid yet dynamic building form 

 

市民公共空间 Civic space

 

作为轴线的重要广场节点,设计在多层次的建筑空间中创造出了大量公共空间,完善丰富园区整体的功能、提供城市舞台与客厅公共效果的同时,用景观优势和商业空间将人流引入地块。

 

建筑三层与地面连通的连廊,既是漫步小径,又是如舞台般的大型开放式展演空间,弹性功能适应未来发展可能。北面景观平台设有下沉广场,可搭乘扶梯直达底层餐饮商铺。平台与观景码头共同形成了滨河广场,并沿河岸设置步行道,吸引周边市民于此休闲漫步。南面为商业广场,沟通城市通廊,结合绿化坡道、自动扶梯,形成立体化的景观绿化和观景空间。

 

As a key nod on the central axis, the multi-layered complex integrates abundant civic functionalities to serve as an urban stage and public parlour, seeking to draw pedestrian flow and commercial value to the area. The platform connecting ground and third level is not only as a pleasant walkway, but also a large stage for exhibition and performance, flexible for future developments. Landscape deck on the north provides direct access to the food court at the sunken plaza. The platforms, observation decks and the promenade along the river bank creates an inviting riverfront public plaza to attract surrounding residents for a leisurely stroll. On the south sits a commercial square, which communicates the city corridor with green ramps and escalators to form a three-dimensional landscape platform.

 

下沉广场 Sunken plaza 

 

公共空间   public space

 

独特景观视野 Unobstructed views

 

设计将公共空间与办公空间分离,底层为公共商业区,二层及以上为办公区。在满足公共需求的同时,也至臻至美商务办公功能。通过建筑单体的南北位置调整,为办公区域创造出更优的视野景观与日照。七层与八层间可环视虹桥景色的空中连桥,内部为桁架结构,为活动空间提供休闲座位的同时,也丰富了外立面的视觉效果。设计将此作为弹性功能空间,在公共休闲之余,也是特色空中商务展览中心。大楼顶部的空中花园,可以360度俯瞰虹桥商务区美景,将朱家浜河景尽收眼底。

 

Office and civic functions are segmented at different levels to fulfil the diverse needs of users. At lower levels lies the public and retail spaces while offices are placed above second floor, secured with best views and natural light intake with a north-south directional shift on the towers.

Unobstructed views to riverside and the entire Hongqiao district beyond can be accessed from the roof garden and the aligned sky bridge on the top two floors. Truss structures supporting the link bridge enriches visual presence of the facade, while providing additional sitting area for the indoor communal space. Multi-functionalism deployed throughout the development, the sky bridge may also be transformed into a featured exhibition space.

 

空中连桥及内部桁架结构 Link bridge

 

多元质感 Interwoven textures

 

建筑外立面以玻璃幕墙与石材格栅为主,不仅增强建筑简洁沉稳、大气端方之感,还通过规整有韵律感石鳍格栅,在达到遮阳效果的同时,丰富了建筑的表情,以不同时间光线下的石鳍阴影变化,赋予建筑更多的质感。而中央开口则采用了玻璃幕墙,与外墙立面的厚实感形成鲜明对比,衬托出开口区域的通透轻盈,在削减建筑体量带来的压迫感的同时,也让办公室内的空间和灯光系统与中央开口空间形成更多互动,使空间层次感更为丰富。

 

Dominated by glazed curtain wall and stone louvres, the facade embraces an aesthetics of sedateness and simplicity. The vertical stone fins block out heat and glare for the interiors and create a playful rhythm of lights and shades on the facade, injecting vibrant expressions and additional textures to the architecture. In contrast to the weightiness of the building volume, two glass walls facing the central opening sets off a sense of airiness and transparency to the public area. It also allows interaction of indoor and outdoor spaces with coherent lightings in the office and on the building facade.

 

灯光下的石鳍变化 Stone louvres in changing lights

 

办公空间及灯光照明 Office space with lights on

 

立面图 Elevation

 

剖面图 Sections

 

 

项目:上海建滔中心
位置:中国上海
设计及项目建筑师:Aedas
业主:建滔化工集团
建筑面积:49,356平方米
竣工年份:2017年
项目董事:韦业启(Ken Wai),全球设计董事

 

Project: Shanghai Kingboard Centre

Location: Shanghai, China

Design & Project Architect: Aedas

Client: Kingboard Chemical Group

GFA: 49,356 sq m

Year of completion: 2017

Project Director: Ken Wai, Global Design Principal

分享到