中国郑州兰博基尼旗舰展示中心

Lamborghini Exhibition Center, Zhengzhou China

 

兰博基尼作为全球最知名的顶级跑车制造商之一,秉承着挑战极限的企业文化和造车原则,孜孜不倦地追求着制造出完美跑车的梦想。兰博基尼在全球拥有上百家门店,但是却鲜有进行独立建筑设计的展示中心,中国郑州兰博基尼旗舰展示中心是兰博基尼继米兰、迪拜之后在世界范围内第三家独立建造的展示中心,由 PMA 设计事务所担任设计。

 

Lamborghini, one of the best known automobile manufacturers in the world for its super car, which works tirelessly pushing the envelope and evolving thecompany’s corporate culture, creating a series of dream sports vehicles.Lamborghini has over one hundred dealerships throughout the world, but only fee embodies a unique architectural design. Lamborghini exhibition centerin Zhengzhou China is Lamborghini’s third independent designed exhibition center globally, after Milano and Dubai, Designed by PMA (PolyMorphArchitects).

 

兰博基尼旗舰展示中心 Lamborghini exhibition center

 

其设计灵感来源于兰博基尼经典车型的造型迭代,整个建筑利用与场地约60度的倾斜角造型呈现强烈的动势,并通过形体的扭转营造出的空间变化。设计与环境充分呼应,为场地注入了新的活力,形成了一个全新的地标。

 

The concept design of the Lamborghini exhibition center is inspired by Lamborghini’s classic vehicle type iteration; The building emphasizes a strong visual and spatial momentum created through the form, a strong, dynamic, twisting volume which is a result of use of 60 degrees angles which draw a strong relation to the surrounding site, creating a completely new type of architectural landmark.

 

设计草图 design sketch

 

不同于兰博基尼一般选址于市中心繁华地段的商业楼作为展示店面,由于市中心的商业氛围与运营条件不满足业主展示与进一步发展的规划,本项目选址在郑东新区南三环机场高架附近,北侧紧邻高度为24米的现状建筑,南侧为市政绿地,呈倒三角形,基地面积不足1000平方米。因此本项目的最大挑战是如何在限制重重的环境条件下结合场地特性创造一个反映兰博基尼企业精神的建筑以说服其米兰总部同意建设。

 

Selection of the site is a departure from Lamborghini’s usual strategy, located in a city center location in a shop front which only offer limited options for how realization of the exhibition center space. Like an inverted triangle, the site for the new building is located near the airport highway at South Third Ring Road in the Zhengzhou New Zone adjacent to a 24-meter high existing building to the north with green park space located to the south, covering an area of less than 1000 m2. The biggest challenge of this project is how to mediate between these two conditions within limited space, combining the features of the site to create a building that can reflect Lamborghini’s corporate spirit and creating a truly exceptional design that is convincing to Lamborghini’s headquarter in Milan.


鸟瞰图 aerial view

 

从机场高速辅路看向建筑 south viewing from airport highway

 

“极具辨识度的比例、清晰的轮廓、精准的线条和光洁的表面,是兰博基尼设计 DNA 的基本要素。

——兰博基尼设计中心”

 

“Determined proportions, clear contours, precise lines and pure surfaces are DNAcharacteristics of Lamborghini’s design reduced to its very essence.

——Lamborghini Centro Stile”

 

建筑师从兰博基尼超跑硬朗的线条和激昂的棱角出发,将场地限制转化为优势,利用平行四边形和三角形语言创造了一个适应于场地的全新建筑。建筑利用一系列旋转上升的连续表皮围合出整个建筑空间,连续的开窗使得来访者在建筑的内部随时可以与室外进行对话,来访者在建筑中行走就像驾驶着一架特别的“超级跑车”,可以随时关注内部空间和外部景观的变化。为了消解体量压迫感,建筑师设计并没有将两层体量满铺来与环境抗衡或是被动的避让周边建筑,而是通过两层之间的错动在通道的基础上在和北侧建筑之间创造了一个视线通廊,优雅的提醒到访者新建筑的存在。

 

The design starts with drawing inspiration from Lamborghini supercars’ powerful lines and dynamic angles. This logic is super imposed over the site, making use of parallelograms and triangles as a base language and expanding from there responding to the site. The entire building is surrounded by a continuously revolving facade. From inside, visitors can engage in a type of spatial dialogue with the exterior environment through the windows unique design and spatial characteristics of the windows. Walking inside the building has the same allure or driving a special “super car”, while maintaining a spatial relationship between indoors and outdoors views. In order to eliminate the pressure of building volume, thedesign does not seek to conflict with the surrounding areas through use of continuous floor plates, but instead creates a visual corridor through the building form the north by use of a programmatic twist between the two floors, creating an elegant presence to new visitors.

 

外观的连续表皮 continuous facade of the exterior


体块转折创造出的建筑前广场 plaza in front of the building by twisting the building volume

 

二层办公区连续表皮的转换 transforming facade of the office area on the second floor


“我们的设计体现了兰博基尼超高的超控性带来的场地感知特性,建筑形态与场地的紧密切合,连续的表皮开窗最大程度地建立了建筑与环境、室内与室外之间的交织,形成了一个仅适合于这个特定场地与特定主题的拥有独一无二 DNA 的建筑,这个设计体现了我们一贯的设计原则,也顺利地一次性通过了业主董事会议。”PMA 设计事务所创始人及主持设计师王川先生说。

 

“Our design represents the sensation of the site brought by Lamborghini’s handling performance. The architecture conforms to the site, creating continuous surface and integration of windows, establishing an interweaving between the building and surrounding site.The building expresses a unique DNA that is special to this site and culture of Lamborghini. This design embodies our consistent design principles and was approved by Lamborghini in the first meeting”, said Mr. Wang Chuan, founder and principle designer of PMA.


建筑外观局部 Partial exterior view of the building

 

建筑包含四个主要功能空间:新车展示区及保养维修区, VIP 休息区和管理办公区。建筑从正面看去立面向后倾斜,将来访者引导到建筑前广场,两个平面体块的内凹转折形成入口缓冲区和大门。新车展示空间通过斜向的落地玻璃幕墙强化标识性,倾斜的立柱在室内形成更有张力的动态展示空间。保养维修区巧妙的使用流线的转折,将服务入口隐藏在建筑西侧,并通过二层悬挑创造了功能性遮蔽。

 

The building includes four main functional spaces: new car exhibition area, services and maintenance area, VIP Lounge and management office. From the front view, the facade of the building inclines backward, inviting visitors to the public plaza in front of the building. Two concave twisted volumes form the buffer zone and main entrance. The new car exhibition area is strengthened by the full-length tilted glass wall. Inside the building, inclined columns add a tension to adynamic spatial experience. The subtle streamlined twist in service and maintenance area hides the entrance on the west side of the building, using the cantilevered second floor to create a functional cover.


维修服务区入口及其遮蔽空间 entrance to service and maintenance area and the covered space


一层新车展示区 first floor car exhibition area


二层 VIP 休息区看向楼梯 viewing from second floor VIP lounge to staircase

 

室内由连续转折三角面包裹的室内楼梯将来访者引领通往二层 VIP 休息区,二层室内延续了楼梯设计语言,由三角形转折面组成的室内墙面兼具了装饰性和吧台收纳功能。在二层末端的是管理人员办公区,连续表皮在此处的转换为办公空间提供了足够的采光以及良好的视野,将视线引向附近的开阔空间和绿地。同时,由体块错动而创造出的二层室外平台为为来访者提供可以一览周边景观的观景平台,也为新车发布和品车酒会等活动提供了扩展的可能性。

 

The interior part features a staircase which wraps and follows the twisted triangulated geometry of the building massing, leading visitors to VIP Lounge on the second floor. This is also emphasized as well in the bar area. At the end of the second floor is the office for management staff. Here, the transforming of continue facade provides abundant day lighting to the office space, and also good views to the surrounding site. The platform outside second floor created through shifting blocks also provides visitors a platform to see the surrounding site at a glance, as well as serves as a potential new area for exhibitions and events.

 

由连续转折三角面包裹的室内楼梯 the staircase wrapped up by continuous twisted triangle surface

 

三角形转折面组成的吧台空间 the bar area formed by triangle surface

 

建筑师充分考虑了展厅使用的空间需求和项目的企业文化诉求,通过水平连续和垂直扭转的设计手法激活了整体空间,外部的形状由内部体量和交通流线来定义,独特的立面语言带来大胆的视觉体验,简明而有力的设计引导者来访的这个巨大的“超跑”空间之中自由穿梭探索。

 

The design gives full consideration to the spaces required for an exhibition hall and respects the client’s culture as a key driver of the project. The entire space is activated by a design with continuous horizontal striation scoupled with  vertical twists. The external shape is defined by interior massing and flow of people. The unique facade brings out a bold visual experience. A simple but dynamic design leads visitors to explore and experience spatial uniqueness in this gigantic space of a “Supercar”.

 

建筑轴测拆解图 exploded axonometric drawing

 

剖透图 perspective section

 

立面图 elevation

 

首层平面图 groundfloor plan

 

二层平面图 second floor plan

 

项目名称:兰博基尼旗舰展示中心

项目地点:河南郑州

建成时间:2019年

建筑面积:1030平方米

设计单位:PMA普玛建筑设计事务所

负责合伙人: 王川

建筑及室内设计团队:瞿平山、薛雁、赵勃、李弢、Diego Ramirez、Filippo Ogliani、Rossella Corica、张晴晴、许挺、刘启元、谭庆君、王驰迪

景观设计团队:滕晓漪、马海涛

业主单位:兰博基尼汽车有限公司、河南中岳兰博基尼汽车销售有限公司

施工图设计单位:深圳市联合创艺建筑设计有限公司

施工单位:天兴建设有限公司

摄影:夏至

 

Project Name: Lamborghini Exhibition Center

Location: Zhengzhou, He Nan

Year: 2019

Size: 1,030 sq.m.

Architect: PMA (PolyMorphArchitects)

Partner in charge: Chuan Wang

Architecture and Interior Design Team: Pingshan Qu, Yan Xue, Bo Zhao, Tao Li, Diego Ramirez, Filippo Ogliani, Rossella Corica, Qingqing Zhang, Ting Xu, Qiyuan Liu, Qingjun Tan, ChidiWang

Landscape Design Team: Xiaoyi Teng, Haitao Ma

Client: Automobili Lamborghini S.p.A, Zhengzhou ZhongyueLamborghiniTrading Co Ltd

Local Design Institute:Shenzhen United Architecture Design Co.LTD

Main Contractor:Tianxing Construction Co. LTD

Photography: Xia Zhi

分享到