悬歌—溧阳博物馆

Floating Melodies—Liyang Museum

 

《后汉书•蔡邕传》:“吴人有烧桐以爨者,邕闻火烈之声。知其良木,因请而裁为琴,果有美音,而其尾犹焦,故时人名曰焦尾琴焉。

 

溧阳博物馆位于城市新区燕湖公园西南角 ,作为城市地标性的公共建筑, 介于湖水与城市之间,博物馆的设计灵感取自出自溧阳的“焦尾琴”,建筑师林琮然重构了形式上的象征感,试图在多面向的空间中融入典故的寓意,让建筑和自然与城市发生联系,创造出有机的型态与起伏的山体,营造一种开放自由的氛围,自然而然形成东方的山水诗意。谱写出一段悠扬在山林间的千古悬歌,自然而然形成一种藏巧于拙的意趣。

 

Liyang Museum is located in the southeast corner of Yan Lake Park in the new urban district, connecting an urban public space to the new nature. The organic lines and undulating mountains compose melodious music in the mountain forest. An Open Attitude welcomes people from all directions. The perfect combination of terrain tells about landscape culture and creates an oriental poetic life.

 

The chinese instrument, Jiaoweiqin, is one of Liyang's cultural symbols.that's the origin to build the city temperament. The architect C.R. Lin created the concept in the background of this story and transformed from historical antiquity into architectural form.

 

 

场所精神

 

博物馆以悬歌为概念,建筑分为上下两个量体,下部与城市公园融合形成了山体,作为博物馆功能;上部与天呼应形成如云朵般的流体,作为城市规划馆功能。两个体量间创造出属于市民的活动空间,特殊的功能将过去、现在与未来凝聚成一种特殊的场所精神。漂浮的上部建筑中挖空的水滴形天井,与上方的屋顶平台呼应,形成上下交流的机遇,构成城市额外的空间礼物,人们可以在此处感受阳光、空气、植物与水,创造出一个与自然共鸣的机会。建筑本身的多样性、独特性和连续性,在人、地点、时间、历史的维度上,积极维持着与本源文化的关联,凝聚成为城市居民永远的财富,描绘了中国当代都市的发展趋势和一个充满希望的机遇。

 

According to a book of the Later Han dynasty: the story of Yong Cai writes—a man was burning paulownias to make dinner. Yong Cai passed by and heard wood cracking in the fire.He immediately understood it was a nice piece of wood and explained it to that man. He took out the wood from the fire and made a musical instrument by using it. People were amazed by the beautiful sound of the instrument. The end of the wood was burned so it was called "Jiaoweiqin".

 

From an oriental point of view, architecture is seen as a part of the nature whole which contains both inner and outer space; a space that connects human, earth and universe. The team has considered the relationship between melody and nature, human and architecture interaction, delivering a poetic visualization process of culture and life senses. Design concept contains: KEJING (visualize & scenarize), XUANGE (hang & sing), LIUZHUANG (flow), it helps to creates discussion of what is essential space and what is oriental architecture.

 

 

结构材料

 

建筑上下为两种结构系统的融合, 下部为钢筋混泥土构建,上部为钢构建的悬挑结构,两种构建可以用更经济的方式实现项目几何的复杂性,并满足表面的施工需求,材料分为两种系统,上部规划馆部分的建筑外表皮采用的是直立锁边铝板幕墙,选择了混合木头色,设计预留表皮有着凹凸面,在每个时刻的光线下都呈现出不同的色泽和表达,希望谱绘出朴实无华的质感。设计预留表皮有不规则的缝隙,夜间可以透光,闪烁如古琴乐声萦绕般的光束在建筑间变化,像火光般的幻化。下部博物馆部分,在外侧受光处种植了冬草和夏草,在内侧种植了耐阴植物肾蕨和麦冬,肾蕨冬季常绿,而麦冬会开出紫色的花,融入浪漫的人文想象,更重要的是生态的表皮大大减少了碳排放,造成室内冬暖夏凉的效果,上下整体建筑的外表皮就是由木头、植物色组成,融入城市地景,在不同时节会形成别具特色的风貌。
 

Liyang Museum's top part is a floating architecture. It feels like poetry, smooth and thoughtful. Its hollowed body contains "present, past and future" exhibition halls. Its location beside a lake provides multiple access and crossing views, referring to the theory of architecture scholar Colin Rowe's. Liyang Museum's design emphasizes in buildings accessibility and combination of multiple concepts.

 

 

自由时空

 

弦外之音,意在言外。以东方美学中的稚拙天趣,创造了前卫自然的建筑,让人由远处就能感受到建筑与自然的奇妙联系。

进入博物馆犹如进入一个白色打开的山洞口,大厅上方留设天窗洒下天光,首先让人体会到空间的纵深,引导人进入展厅,开始回朔历史的长河,逐层转换不同时代的展览,留出登顶的楼梯,人们可以走到屋顶平台上鸟瞰整个周围地景,这样一系列的空间体验,提供了一种难忘的游览过程,将城市博物馆中的“时间性”定义为一完整的路径,并在通往天台的设计,激发了人们对于未来城市的讨论,建筑山体提供另一种对于博物馆开放空间的定义,有效通过表皮转换为绿地,人们能穿越行走其中,延续公园的尺度,创造了一种24小时的使用可能,直接创造了城市活力,随着时间的流逝,空间内外呼应,构成博物馆的记忆,使它成为城市生活的一部分。

 

That floating architectures sits on hills. Hills become museum's bottom. Its organic shape blends and extends into surrounding land. It feels natural and welcoming. People can visit architecture causally. The entrance plaza is located in the south west, right under the museum’s floating body. The plaza functions as museum's main entrance, connecting and bringing visitors to museum's central courtyard.The Central courtyard has its own climate. The team assumes it will become a popular meeting spot. At night, the water drop shaped patio sits on the top of the courtyard; acting like an open window  to spreading light out into the sky. It sparks, attracting people’s attention.

 

 

 

作品详情

作品名称:溧阳博物馆

甲方:苏皖合作示范区建设发展有限公司

城市人文定位及系统规划设计:上元书院

建筑与景观设计单位:CROX闊合(http://www.crox.com.tw/

设计团队:林琮然、张铭政、宋政㵆、江月、叶秀南、周天野、朱珈仪、孙立东、倪国越

地点:江苏省溧阳市

完工时间:2019年9月

面积:地上:12,000平方米,地下:7,000平方米

施工图设计合作单位:长江都市设计院

摄影师:夏至

幕墙设计单位:旭密林幕墙技术公司

设计材料:玻璃幕墙、铝单板

品牌:海太、泰山、TOTO

 

威尼斯双年展视频:

腾讯视频链接:https://v.qq.com/x/page/s0685laxhm7.html

Youtube链接:https://youtu.be/jLHgNTeaqTI

 

Data sheet:

Project name: Liyang Museum

Client: Suwan China Cooperation Demonstration Area Construction Co., LTD

City cultural consultant and system service design: Shangyuan Academy

Architecture and landscape design firm: CROX (http://www.crox.com.tw/)

Design team: C.R. Lin, Darcy Chang, Dr. Zheng-Hao Song, Yue Jiang, Saunaam Yip, Tian-Ye Zhou, Jia-Yi Zhu, Li-Dong Sun, Nicky Ni

Location: Liyang City, Jiangsu Province, China

Completion time: 2019.09

Area: Above Ground Floor Area: 12,000 m2

     Underground Area: 7,000 m2

LDI: Nanjing Yangtze River Urban Architectural Design Co., LTD.

Photographer: Xia Zhi

Curtain wall design consultant: Schmidlin Curtain Wall Technology Co., Ltd.

Design Materials: Glass Curtain Wall, Aluminum Plate

Brand: Hai Tai, Tai Shan, TOTO

 

Venice Biennale Video

Tecent video link: https://v.qq.com/x/page/s0685laxhm7.html

Youtube link: https://youtu.be/jLHgNTeaqTI

分享到