格子间里的设计工作室

A Design Studio in a collective office

 

场地背景Background

随着社会和科技的进步,当代的工作方式已经与以往不同了。未来的办公室需要能够吸引并留住那些拥有创造力和执行力的人才,在创造一个能够提高工作效率的平台的同时,兼顾员工互动和空间品质和体验。

 

With the progress of society and science and technology, the contemporary way of working has been different. The future office needs to be able to attract and retain creative and executive people who can create a platform that increases productivity while balancing employee interaction and space quality and experience.

 

场地原状Original condition

办公空间位于国家科技园内的一个普通隔间,空间净高2.7米,面积84平米的方形空间,一侧临着楼层内走廊,另一侧是南向开窗,有较好的景观视野,然而靠阳台一侧的建筑内管井,在一定程度上对整体方形空间的布局有限制和影响。国家科技园内的租赁政策是一家公司租用一个隔间的时间不能超过三年,并且退租时需要原样退还。

 

Office space is located in the National Science and Technology Park in an ordinary compartment, the space height is 2.7 meters, the area is 84 square meters, one side facing the corridor inside the floor, the other side is the south window, has a better view of the landscape, but with the tube hiding in the wall, the layout of the overall space has restrictions and impact. A company can only rent a room for no more than three years and to be returned as its original status according to the policy.

 

(原始照片Original photo)

 

因此作为初创公司,设计一方面要满足办公空间的多重功能,同时又要以低预算的方式重新定义这个隔间办公空间。但创新并不意味着打破所有限制而重新做一个新空间,而是在原有的既有存量空间上,用最少的成本,重新定义工作模式和创造空间体验。

 

So as a start-up office, design is to meet the multiple functions of office space while redefining the space in a low-budget way. But innovation doesn't mean breaking all the limits and recreating a new space, but redefining the working mode and creating the space experience at the lowest cost in the existing stock space.

 

分区与使用Layout and use

 

(平面区域布局Functional division)

 

(平面功能布局Layout and use)

 

设计师的工作大体上可以分为为“独立工作”、“团队工作”、“展示与讨论”,和“会议及汇报”四部分。我们希望尽可能地创造一个灵活、互动、平等、趣味的空间氛围。因此我们将空间切分为3个部分:入口空间、会议空间、办公空间。入口公共区的营造仍然是该项目作为新型办公空间所必不可少的重要组成,而更加舒适、放松和生活化的体验则成为创意类团队对新型办公空间公共区域的一个重要需求。所有的展陈和储物都穿插在3个空间中,组成设计师工作生活不可或缺的一部分。

 

The designer's work can be divided into "independent work", "team work", "presentation and discussion", and "meeting and reporting" four parts. We want to create as flexible, interactive, equal and fun a space as possible. So we cut the space into three parts: entrance space, conference space, office space. The creation of the entrance public area is still an essential part of the project as a new type of office space, while a more comfortable, relaxing and living experience has become an important requirement for the creative team to create a new office space public space. All exhibitions and storage are interspersed in 3 spaces to form an integral part of the designer's working life.

 

设计策略Design strategy

 

 

如何在有限空间中重新设计工作室空间本身就成为了一个有趣的尝试。我们希望在84㎡的有限空间,满足15人左右的设计师办公工位的同时,还兼具:休息区(茶水和杂物放置),模型工作台,物料架,会议室,图书馆,设计讨论区,打印区。以上只是普通设计事务所应有的办公功能,我们还需要有一定的项目展示、荣誉证书陈列和模型展示,以及预留一定的灵活空间针对之后发展的扩充。 在这间办公室中我们会坐在不同的地方。我们想要专注、沟通、参与会议,并且讨论新想法。

 

How to redesign the studio space in a limited space itself is an interesting experiment. We want to have a limited space of 84m2, which caters to about 15 designer offices, while also having a: seating area (tea and clutter placement), model workbench, material rack, conference room, library, design discussion area, print area. These are just the office functions of ordinary design firms, we also need to have a certain number of project display, honor certificate display and model display, as well as reserve a certain degree of flexible space for the subsequent development of the expansion. In this office we will sit in different places. We want to focus, communicate, participate in meetings, and discuss new ideas.

 

 

办公空间的设计出发点源于一个工作中不同场景的体验。在不同的工作场景里,我们可以解构、重组、甚至于打破固有的办公空间属性。私密与开放、屏蔽与交流、停留与流动。办公空间切分为2个大的办公组和中间的临时办公区。在不同项目所要求的不同配置以外,舒适度对于工作效率至关重要。

 

The starting point for the design of office space is the experience of different scenes at work. In different work scenarios, we can deconstruct, reorganize, or even break the inherent office space attributes. Privacy and openness, blocking and communication, stay and flow. The office space is divided into 2 large office groups and a temporary office space in the middle. In addition to the different configurations required for different projects, comfort is critical to productivity.

 

工作区设计Workspace design

 

(工作区Workspace)

 

自由无拘的沟通对于团队的创新至关重要,开放的办公区是有效获取信息和激发灵感的地方,临近南向充足的采光面,营造高效的工作环境,由于每个设计团队一般是2-6人,因此办公组可以根据每个设计团队进行灵活调整,相互之间既形成一定的私密性,又和其他团队保持视觉上的交流感。一整个长桌组团又可以容纳某一长期项目的团队,组团由不同独立及团队工作点构成,并通过一系列固定、移动、个人及远程设备使人们在项目中更加容易且直观地转换穿梭。保持组团本身的封闭和独特性会帮助促进内部工作,并且提供充足平台以展示和分享进行中的工作。这种安排确立了其边界,但又保证了视觉上的疏松感。

 

Free communication is essential for team innovation, open office space is an effective place to obtain information and inspire, close to the south to adequate lighting surface, to create an efficient working environment, because each design team is generally 2-6 people, so the office team can be flexible according to each design team. Create a certain degree of privacy between each other, but also maintain a visual sense of communication with other teams. An entire long table group can accommodate a team of long-term projects, the group consists of different independent and team work points, and through a series of fixed, mobile, personal and remote equipment to make it easier and intuitive to transform the shuttle in the project. Maintaining the closure and uniqueness of the group itself will help facilitate internal work and provide an adequate platform to showcase and share ongoing work. This arrangement establishes its boundaries but guarantees a visual sense of looseness.

 

墙与降温绿植Walls and cooling green plants

 

(垂直绿墙Vertical Green Wall)

 

绿植点亮办公场所的鲜活生命力,一侧的墙面作为工作室的一项科研项目:室内垂直绿化墙用于调节室内温湿度。生长于其上的植物通过一个自动灌溉系统得到定时浇灌。它作为一个最鲜明的视觉元素而成为办公空间的视觉中心。同时,大量不同品种鲜活的植物会使办公室内部的空气质量不断的得到改善,并通过时时检测筛选出最优的物种。

 

The green plant lights up the fresh vitality of the office space, and the wall on one side serves as a research project of the studio: the indoor vertical green wall is used to adjust the indoor temperature and humidity. The plants grown on them are regularly watered through an automatic irrigation system. It is the visual center of office space as one of the most distinct visual elements. At the same time, a large number of different varieties of fresh plants will continuously improve the air quality inside the office, and screen out the best species through time detection.

 

会议室与临时办公区

 

(会议空间Meeting space)

 

为了同时保证隐私和透明,会议室采用了磨砂玻璃的设计,这样的交流区域保持彼此的通透与联接,提升了场所的张力。会议桌能满足日常开会讨论、汇报、小型培训与讲座。投影结合原有白墙,最大化显示效果。

 

In order to ensure privacy and transparency at the same time, the meeting room adopts the design of frosted glass, such exchange area keeps each other transparent and connected, which enhances the tension of the place. The conference table can meet daily meetings, presentations, small trainings and lectures. The projection combines with the original white wall to maximize the display.

 

书架与材料架、模型展陈

Bookshelves and material racks, drinking water areas, daily necessities

 

(入口空间Entrance space)

 

入口空间是这个小空间内的休闲空间并整合了多重附属功能,人们在此进行短时间的休憩。我们一反传统办公空间中封闭茶水间处理方式,而是通过放大的岛式茶水间处理,创造员工休息放松的场所以及工作中人与人之间交往的平台。会议室一侧的玻璃隔断边空间虽然有限,但却开辟出一整面的室内材料搭配区和下方的储物与图书储藏空间。办公室里散布着植物、书籍、艺术品和小模型,以增添设计生活的日常个性。

 

The entrance space is a leisure space in this small space and integrates multiple auxiliary functions, so people can take a short break here. Instead of the traditional tea room treatment in the closed office space, we use the enlarged island-style tea room to create a place for employees to relax and work, and a platform for interaction between people at work. Although the glass partition side space on the side of the conference room is limited, it opens up a whole area of ​​indoor material matching area and storage and book storage space below. Plants, books, artwork and small models are scattered throughout the office to add to the everyday personality of design life.

 

(书籍与材料样本陈列区Book and material sample display area)

 

设计作品不应是可望不可及的奢侈品,应是日常品。我们将墙面划分成了不同的区域,用模型布展的方式确定了3个主要的展示墙面:用于放置完成的作品、进行中的项目、未完成的项目。入口空间的架子上放置了项目的模型,会议室的架子则放置项目文本、获奖奖状证书以及发表的杂志论文等。

 

Design works should not be an unattainable luxury, it should be a daily product. We divided the walls into different areas and identified three main display walls by means of model deployment: for the finished work, the ongoing project, and the unfinished project. The model of the project is placed on the shelf of the entrance space, and the shelf of the conference room is placed with the project text, the certificate of the award certificate, and the published magazine paper.

 

总结Summarize

 

空间中的一切都是为了保证联合办公的人们以及无固定办公点的创业人在此愉快的工作和发挥他们的才华。“工作、分享、创新”的概念指引下,中心区本身通过创建联合办公空间,多功能室以及该地区的首个数字生产车间成为一个知识经济的促发基地。这是关于创造一个吸引、激励、发展和留住杰出人才的空间。工作场所不再仅仅是一个工作的地方,它是一个做你自己的地方,是一个你处于最佳状态的地方,是一个你为自己作为组织大使所做的感到自豪的地方。

 

Everything in the space is to ensure that the people in the office are happy to work and play their talents here. Under the guidance of the concept of “work, sharing, innovation”, the central area itself has become a knowledge-based economic development base by creating joint office space, multi-functional rooms and the first digital production workshop in the region. This is about creating a space to attract, motivate, develop and retain outstanding talent. The workplace is no longer just a place to work. It is a place to be yourself, a place where you are at its best, and a place you are proud of as an organization ambassador.

 

完整项目信息:

项目名称:平介设计办公室

项目类型:室内

项目地点:苏州大学独墅湖校区二期国家科技园339

设计单位:平介设计(苏州平介建筑科技有限公司)

项目团队:肖湘东,黄迪,杨楠,王乙童,张晨

垂直绿化:丁敏,邓伍昕子,姜樱

布展:关小乔,崔铭苑

主要材料:白色木料,PVC地贴

工程造价:12万

建成状态:建成

设计时间:2019年1月

完成时间:2019年7月

建筑面积:84平方米

摄影:姚杰奇

 

Complete project information:

Project Name: Parallect Design Office

Project Type: Interior

Project Location: Room 339, National Science and Technology Park, Suzhou University, Dushu Lake Campus, Suzhou, Jiangsu, China

Design team: Parallect Design

Design Team: Xiangdong.Xiao, Di.Huang, Nan.Yang, Yitong.Wang,Chen.Zhang

Vertical greening: Min.Ding,Wuxingzi.Deng,Yin.Jiang

Wall Display: Xiaoqiao.Guan, Mingyuan.Cui

Main materials: White wood, PVC mulching film

Project cost: 120,000

Type: built

Design:2019.01

Construction: 2019.07

Area: 84 sqm

Photo: Jieqi.Yao

 

分享到