MUSÉE 名见北京前门概念旗舰店——不被定义的空间

MUSÉE Flagship Store in Beijing Qianmen -- Timeless Presence & Formless Experience 

 

“人们拥有的每一件物品其实都具有抽象的意义,或是功能性、或是目的性。当人们通过赋予物品价值来增加其重要性时——无论是对其品牌、颜色、材质或制造工艺的珍视,事情就会发生变化。因此,奢侈品就成为了时间的旅行者,随着时间的流逝变得愈加珍贵,永远不会失去它们最初的存在。 ” – 八荒设计总监董雪莲

 

“Every accessory people possess is an abstract object that serves a certain function or purpose. This changes when people place more importance and value on the object, whether through the brand, color, material, or handcrafting process. Luxury goods then become time travelers, with an ever-increasing value and preciousness while still maintaining their initial presence.” – Studio8 principle Shirley Dong

 

 

赋予商品永恒的生命与价值,是坐落在北京前门北京坊园区内的MUSÉE 名见概念买手店的核心理念。在那里,购物变成了一种不同于常规的体验,顾客有机会了解他们将要购买的商品的价值,并在专业鉴定师的解说下对其价值进行重新评估。MUSÉE 名见为商品提供了一个开放平台,打破时间与空间的界限,传递精致好物不会受限于时间的品牌理念。“经典即不会被时代更迭所限制,也不会被某种风格所定义,”八荒设计创意总监Andrea Maira 如是说。Studio8不被定义的空间的设计概念由此应运而生。

 

八荒的设计团队采用“柔性边界”的空间理念——整个零售空间中的功能分区没有明确的界限,这个设计理念有两个核心体现:边界柔化的中心鉴定区,和可移动的多功能销售展示。并在MUSÉE 名见空间中大胆地运用了不同种类的自然石材、不锈钢、紫铜、玻璃等材质,设计风格极具当代性,却也很难被定义具体是什么设计风格。

 

The idea of enriching the significance of an accessory defines the core concept of MUSÉE’s new flagship store in the heart of Beijing, where shopping is transformed into an unconventional experience that gives customers the chance to know more about the item they are buying and re-evaluate it with the support of professional consultants. MUSÉE delivers an open platform for timeless exquisite goods, breaking boundaries across generations and fashion trends and creating a cross point for accessories of any kind. “Classics will not be limited by time nor defined by style,” says Andrea Maira, Studio8’s creative director. This is also what inspired Studio8 to design an “undefined” space for a formless shopping experience. 

 

The firm created the concept of “soft boundary” - no clear boundaries in the functional division of the entire retail space for MUSÉE, which is translated into two main features in the space: the mobile multi-functional counters and the central consignment room. Materials such as natural stones, stainless steel, copper and glass have been boldly applied to make the space stylish and contemporary. 

 

可移动的多功能销售展示:

 

开敞的销售空间中,设置有多条地面轨道,安装不锈钢轮的柜台可以在轨道的路径上自由活动,实现更多功能空间与场景的切换,满足日常销售、品鉴分享、静态秀、潮流讲座等不同活动需求。柜台上方特别定制的磁吸式轨道灯带串联起整个销售区域,连续的光线体现新流通的连贯性与时代感,轨道上的不同功能的射灯、吊灯、补光灯等则可配合移动柜台的不同位置灵活调动。Studio8还将前门店灵活多变的设计理念延续在了与MUSÉE 名见的再次合作中,在北京王府井店的设计里加入了可滑动挂衣杆这一独特元素。 

 

The Mobile Multi-functional Counters:

 

The main hall is not designed in the traditional rigid way, but rather in a versatile fashion. A casted track system was designed for the open area, enabling the counters with stainless steel wheels to slide. They can be reorganized, regrouped and relocated to adapt to any scenario and event that takes place in the shop, be it daily operations, member get-togethers, static display or trend lectures. Correspondingly, the hanging magnetic track lighting system with various lighting fixtures such as spot lights, pendants and wall washers can be easily adjusted to the position of the mobile counters, paralleled with LED strips that connect the whole interior and give the space a more edgy look. Studio8 has continued to implement the versatile design concept in the brand’s second store in Wangfujing Beijing, where sliding hangers built into ceiling tracks are installed for mobile display.  

 

 

边界柔化的中心鉴定区:

 

典当、鉴定服务是MUSÉE 名见品牌的核心服务,也是新流通零售形式的重要差异。因此,八荒设计将鉴定室设置于整个空间的核心位置,也是商铺三个入口的交叉中心。不同于传统典当的封闭鉴定室,八荒的设计师将MUSÉE 名见的鉴定空间设计为中间有人工天光的通透实验室形象,突出鉴定服务的专业性和透明度。同时在玻璃外围,设计了另一层通透的展示架,陈列商品和点缀软装、花艺,既增加鉴定室内客户与外围空间商品的视觉联系,又让鉴定室外的顾客视线止于这些展示架上的货品,为鉴定空间增加了一层柔性又通透庇护。 

 

店铺中不同品类的商品用不同材质的柜台加以区分,花纹波普的绿色大理石搭配钟表珠宝,色调柔和的砂岩搭配首饰配饰,无不彰显了高级的奢侈与存在感。空间周围的壁柜用不锈钢折纸造型的连续折线,弱化了店铺四壁呆板的边界,同时也为由多种石材构造的中岛柜台提供了时尚而微妙的背景反差。

 

The Central Consignment Room:

 

Consignment and valuation are the core services of MUSÉE’s business model. Studio8 has strategically positioned the consignment room - the key element - in the center of the space, which is also at the cross point of the axis of three entrances, gaining a physical presence and amplifying its importance by the value of the surrounding goods. The designers placed an artificial skylight above the desks, creating a professional laboratory ambience. As a “soft boundary”, the copper shelves with goods and lifestyle accessories installed around the glass consignment room provide the outside customers with an attractive display and the inside guests with a level of transparency as well as privacy.

 

Although the shop is divided into functional areas, there are no strong borders, allowing all zones to merge into each other. The combination of the timelessness and diversity of products is not only reflected in the spatial configuration of the shop, but can also be found in the color palette and material choices for both the space and the displays. The counters are made of marble and sand stone, delivering a feeling of solitude and self-presence, appropriate for showcasing exquisite jewelry and watches. Cool stainless steel wall cabinets add a stylish, yet subtle background for larger items such as handbags, while the consignment room is accented through a warm copper-finish. 

 

 

空间尽头的贵宾室用别致的蓝色软装营造小环境氛围,顾客可以在那里享用一杯咖啡和享受精致服务。八荒专注设计细节的表现,无论是从嵌入式倚门、隐形门的选择,还是材质拼接的细节,甚至每一件花艺都精心雕琢使之与空间浑然一体。 

 

MUSÉE 名见作为一个奢侈品闲置交易平台的线下流通空间,融合多元且不被定义的“柔性边界”设计理念,传递了品牌的核心价值 :通过循环流通、分享与变换,赋予产品、空间永恒的存在。 

 

The VIP room is located in a more private section opposite to the main entrance, where customers enjoy personalized service alongside a cup of coffee. Different from the main hall, a series of blue accessories, blue pendants and a custom-made blue rug are used to generate a more chic ambience for the VIP room. The designers also paid special attention to the implementation of sliding panels and flush doors, while details such as material joints, carefully selected decorative lamps and flower arrangements give an unpretentious finish to the whole. 

 

As an offline platform for consignment luxury goods, MUSÉE concept store is an “undefined” shopping space designed with the “soft boundary” concept that expresses the core value of the brand - by preserving their character and through circulation and sharing, products can resist the change of time, thus earning their own timeless presence. 

 

 

 

项目信息

 

项目名称:MUSÉE 名见北京前门概念旗舰店

室内设计八荒设计Studio8

网站:http://studio8-sh.com/

联系方式info@studio8-sh.com

主创建筑师: Shirley Dong (董雪莲), Andrea Maira

项目地址:中国北京市 

完成时间:2019年 

面积:300平方米

摄影:Sven Zhang 张大齐

摄影师网站:www.meeca.cn  

客户: 北京华夏名鉴科技有限公司

合作方:八荒设计Studio8团队

使用材料大理石、砂岩、火山岩、不锈钢、马贝

品牌/产品Viabizzuno, Maisondada, Hay, Flua, Zaozuo 造作

施工单位:浙江上扬商业设备科技股份有限公司

 

关于事务所

 

八荒设计成立于上海,提供建筑+室内+视觉识别系统整体设计。八荒设计专注于由(品牌)概念诞生、发展直至最终于终端落实的一站式服务,站在空间的尺度,以建筑师的眼光,考量(品牌)概念从孕育到落地的过程。是少数跨品牌设计和建筑室内设计领域的设计工作室。

 

八荒设计拥有具有多文化、跨专业背景的国际化设计团队,主创团队多来自欧洲,融合中西文化,以人的体验出发、传播为目的、功能性为指导,结合潮流趋势设计理念。

 

作为一家精品设计工作室,设计风格鲜明——用当代的笔触深入文化和功能细节,为客户度身定制整体、具实现性的设计解决方案。

 

我们的经营理念是:用品牌策划和视觉识别系统的设计深入认识客户,增加业务的粘性和贯穿性;站在产品和空间的角度实现概念,增加业务的实现性。

 

创始人介绍

 

董雪莲本科毕业于同济大学建筑与城市规划学院,后旅意深造,取得多莫斯学院的室内与居住空间设计和英国威尔士大学的建筑室内设计双硕士学位,并在米兰工作和生活多年。回国后同善于商业空间和品牌设计的意大利拍档安德烈一起创立了八荒设计。

 

PROJECT INFORMATION

 

Project Name: MUSÉE Flagship Store in Beijing Qianmen 

Lead Architects: Shirley Dong, Andrea Maira 

Design Firm: Studio8

Website: http://studio8-sh.com/

Contact Email: info@studio8-sh.com

Project Location: Beijing 

Completion Year: 2019 

Gross Built Area: 300sqm 

Photo Credits: Sven Zhang

Photographer’s Website: www.meeca.cn 

Client: BeiJing MingJian Technology Co., Ltd.

Collaborators: Studio8 design team

Materials: marble, sand stone, lava stone, stainless steel, mapei

Brands: Viabizzuno, Maisondada, Hay, Flua, Zaozuo

Construction Company: Zhejiang Shan Young Commercial Equipment Co., Ltd 

 

COMPANY PROFILE

 

Studio8 is a design and development studio based in Shanghai, China. We work with visual concepts in any form to create experiences that improve surroundings.

 

We pride ourselves in being simple, clear and to the point.

 

Our team has a wide range of expertise offering hands-on development and design of objects, spaces, software, multimedia projects and printed matters.

 

Founder Introduction:

 

Shirley Dong graduated from Architecture and Urban Planning Campus of Tongji University. Then she went to Italy for further study and received master of interior and living design from Domus Academy and architecture interior from University of Wales.  After working with Antonella Dedini studio for several years in Milan, Shirley came back Shanghai and founded Studio8 with her Italian partner Andrea Maira, who is specialized in commercial design and VI design.  

 

分享到